vrijdag 7 december 2007

Hoogtepunten van de dag:
1. Deze morgen werd ik om 10h10 bij chefarzt, prof. dr. med. Mendling, verwacht. Totaal onverwacht, te meer omdat ik vorige week al bij prof. Reichert, afdelingshoofd, op de koffie was. Letterlijk dan. Ik heb daar een uur, met een slechte nescaffé, naar zijn 'leven' geluisterd. Meer dan 20 jaar carrière, de weg naar het profschap, zijn managerscapaciteiten, zijn ondezoek naar diabetis, zijn schilderpassie (heb daar 5' naar een presentatie moeten kijken van zijn schilderijen)... Blijkbaar onderhoudt prof Reichert zich met alle stagairs over de studiekeuze na de opleiding omdat hij dat een 'gat in de opleiding' vindt. Dus acht hij zich zelf verantwoordelijk om dit hiaat op te vullen. En dan vandaag bij prof. Mendling op bezoek. "Ah Belgien...Krisenzeiten (ja daar gaan we weer...)! Brugge, schöne Stadt! ah prof Temmerman..." Al snel kwam zijn boek over 'vaginose' boven en een hele uiteenzetting over bacteriën, screening... Tot slot werd ik ook nog aan een 'Prüfung' onderworpen... Een mondeling in examen in Duits. Vreselijke 15 minuten over myomen, placenta praevia, chlamydia... Een 'vogelmelodie' kondigde aan dat het 11h was. Er hangt in zijn bureau een klok en elk uur piept een andere vogel, dus ja volgende vraag: 'Welke vogel heb je daarjuist gehoord?' Ik kon nog net mijn lach inhouden en 'Keine Anung' er uit persen. En daar gingen we weer voor 5 minuten over het feit dat studenten geen cultuur meer hebben, alleen de kleinste details van de cursus onthouden, de hoofdzaken niet kennen... Tot slot deelde hij mij doodleuk mee dat dit geen 'examen' was, maar gewoon eens wou weten hoe het 'niveau' in België is... Zat ik daar te zweten. 'k Hoop dat ik de eer van België wat hoog gehouden heb. Een compliment voor mijn Duits kon er in ieder geval van af.
2. Vandaag nog eens met de mond vol tanden gestaan toen een kinderarts me vroeg, nadat ik me voorgesteld had als uitwisselingsstudent uit België, of naar Duitsland gedeporteerd was of dat ik hier vrijwillig was. Naja, Duitse humor zeker. Die typ was dan ook al wat van oude...
3. Deze avond 'ins Friseur' geweest, juist ja de kapper. Niet eenvoudig in het Duits moet ik zeggen. Na mijn mededeling 'Ganz Kurtz' kwam ze daar met een tondeuze af.... Angstzweet en nog net op tijd kunnen uitbrengen dat ik dat 'Gerät' niet wou en dat een 'Schere' volstond.

maandag 3 december 2007

Sper de kerst!

Je kan hier niet meer buiten komen of je ziet kerstmarkten, lichtjes, stalletjes, kerstbomen, lebkuchen en vooral veel kitsch! De eerste adventszondag is hier dan ook letterlijk en figuurlijk heilig! Reeds vorige week maandag openden de kerstmarkten en 't ziet er naar uit dat sinterklaas hier ongemerkt voorbij zal gaan (zefls de chocolademannekes voor 'Nikolaus' hebben de vorm van een kerstman...)

Dit weekend heb ik me weer eens aan cultuur gewaagd: 'Liebe en Karole' van Schiller. Dit keer was het doel meer dan de helft begrijpen... maar dat was dan buiten het feit gerekend dat dit stuk in oud-Duits werd gespeeld... nu ja, 't was mooi en we hebben het verhaal wel begrepen. Morgen dan maar eens proberen met een film (alle films worden hier Duits oversproken).

Voor de rest was er natuurlijk weer een erasmusbijeenkomst en het verjaardagsfeest van Sebastian (mijn medebewoner die vandaag jarig is) zondagavond. Dat is natuurlijk veel te laat geworden waardoor het bijna de moeite niet meer was nog te gaan slapen.


Vandaag ben ik gewisseld naar gynaecologie. Ik kon die DDR-toestanden niet langer meer aan! De gynaecologie is al verhuisd naar het nieuwe complex, waar ook binnen enkele maanden het verloskwartier geopend wordt (dan hebben de patiënten eindelijk verwarming die deftig werkt en een toilet op de kamer)

En dan hier de beloofde foto's van 'Vivantes Klinikum in Friedrichshain' (de kwaliteit van de foto's is niet optimaal, ze werden dan ook 'undercover' genomen)

Ingang ziekenhuis:


De receptie (voorzien van de nodige kitsch-demodé kerstversiering...):


Het begin van de gang (met die 5 nieuwe stations)...


Het vervolg van de gang (let vooral op die combinatie geel-roze en de 'sfeerverlichting'):


De afdeling 'Geburtshilfe' (behoeft geen commentaar zeker):


Een van de betere gangen van de 'Geburtshilfe':


Verdere foto's van het verloskwartier konden niet gemaakt worden daar ik daar toch nog wel 2 weken stage moet lopen...
Naja 'Viva Vivantes'!