vrijdag 26 oktober 2007

Langdienst

Donderdagmorgen werd me gevraagd of ik 'Langdienst', m.a.w. de nacht wou doen. Vond ik wel een leuk idee want 's nachts is er meestal meer te beleven als stagiair. Maar 'Langdienst' nemen ze in het Virchow wel heel letterlijk: van 7h 's morgens tot 7h volgende morgen (vrijdagmorgen dus)... Dus eerst mijn dagdienst mooi vervuld en daarna met dr. Gäbelein (Gereon) en dr. Jacob (Dietmar) de nacht in. Eerst ronde op het intensiefstation om te zien wat er nog te opereren valt 's avonds of 's nachts. Slechts 1 patiënt blijkt stabiel genoeg te zijn om geopereerd te worden en wordt dan vrijdag ook als eerste gepland. Verder blijkt er ook nog een patiënt op het verdiep een 'Platzbauch' te hebben, wat zo veel wil zeggen als: 'de hechtingen hebben het begeven en de wonde is weer helemaal open, en dus gevaar op infectie'. Ondertussen blijft 'Rettungstelle' (= het spoed) ook maar bellen met bauchschmerzen und beschwerden; dus hoop ik daar wat acute abdomen te zien. Terwijl de Platzbauch onder narcose gebracht wordt, even de patiënten op spoed gaan zien.
1. Een paniekerige vrouw die vorige week geopereerd is en nu pijn heeft aan haar litteken. Even een kleine check-up van de wonde die overigens heel goed blijkt te genezen en helemaal niet geïnfecteerd is. Dus patiënt 1 terug naar huis.
2. Een man die bij nader inzien een spierverrekking heeft en ook terug naar huis wordt gestuurd met pijnstillers en een verwijzing naar de polikliniek op vrijdag.
3. Man met hevige Ubenbauchschmerzen... Pancreatitis, galkolieken, maagperfo??? Bloedafname, infuus leggen, richting radio en echo, pijnstilling en afwachten
Dus tijd voor de Platzbauch; Tijd om eens het hechten wat bij te schaven en Donnati's te leggen.
Even 5 minuten rust en ondertussen waren onze maaltijden ook aangekomen. Goed en wel begonnen of al terug Rettungstelle: abces aan de anus... Smakelijk. Toch nog vlug de Zwiebelen, Pilzen, Kartoffeln und Schnitzel (ja wat anders) naar binnen gewerkt. Aan mij de eer om het abces te draineren... Bij nadere inspectie bleek het een sinus pyolidalis te zijn die zo vlug mogelijk moest geopereerd worden zodra patiënt nuchter genoeg was (dus rond 1h 's nachts).
Ondertussen op het verdiep wat bloedafnames, infusen doorspoelen, plasma's aanleggen en wondverzorging doen, tot plots weer Rettungstellung: kritieke patiënt met messteek in het abdomen. Acuut trauma van het abdomen (Troisi in praktijk), dus terug het OK in voor laporascopische evaluatie van 2 uur. Ondertussen had een patiënt op het verdiep hartritmestoornissen gedaan, dus ook nog eens vlug daarheen. Maar daar was alles onder controle. Ondertussen was de sinus pyolidalis onder narcose en kon de operatie van start gaan. Ruime excisie (en zoals steeds in Duitsland: letterlijk te nemen; heel ruim dus). Aangezien ik alleen met Gereon in het OK was, was ik verantwoordelijk voor het cautoriseren en afzuigen. En ja, ook hierna weer naar Rettungstelle... Zo bleef het maar doorgaan tot 5h. Dan kon ik eindelijk naar mijn bed in de Artzenzimmer. En om 7h30 present op de Früchbesprechung... Om 8h eindelijk naar huis (was het niet dat de metro-tram-bus hier staakt en mijn dagelijkse rit dus nog langer werd) en mijn bed nog in voor een paar uurtjes en een weekend om te recuperen. Tot zover mijn belevenissen in de Langdienst die zeker voor herhaling vatbaar is.

woensdag 24 oktober 2007

Läuft doch nicht weg...

Deze morgen na de 'Frühbesprechung' (staff dus) georganiseerde chaos. Dokter Salim en Schwester Viola van de arbeidsgeneeskunde kwamen voor de jaarlijkse griepvaccinatie. Van deze gelegenheid maakten ze dan ook mooi gebruik om heel Station 19 (algemeenchirgie-hepatobiliaire) te screenen op Hep C. De kans van je leven om eens bloed geprikt te worden door een chirurg. Geen onderkomen aan... In tegendeel: 'k had er nog een arbeidsgeneeskundig onderzoek aan mijn been ook (blijkbaar voor alle buitenlanders verplicht). 'k Probeerde er nog van onder te komen met mijn Belgische papieren, maar daarmee kon ik veel aanvangen. 'k Moest eigenlijk een 'Termin' maken, maar dokter Salim was zo vriendelijk me er even tussen te nemen. Vollidig onderzoek, bloefafname incl. Daardoor dus mijn plaats als PJ bij Klatskin Tumor operatie met prof. Neuhaus (de eminentie op dat gebied) gemist. Gelukkig verzamelen ze Klatskins op Station 19 en zie ik het morgen wel. Na een ietwat langweilige voormiddag met wondverzorging, catheters steken en bloedafnamen is het dan maar een partiële colenectomie geworden deze namiddag, die trouwens laat uitgelopen is. Weeral eens een werkdag van meer dan 12h afgewerkt.

Even ter zijde: Knut, het kleine lieve ijsbeertje in de zoo van Berlijn, die vorige zomer bedreigd werd, haalde vandaag weer de kranten. Het is ondertussen een grote 'Knut' van meer dan 100 kg geworden.


maandag 22 oktober 2007

Berliner Sightseeing (part 1)

Vandaag op mijn vrije dag eens lekker te tourist uitgehangen. In de koude morgenzon richting Alexanderplatz (de Alex voor de Berlijners). Daar kon mijn historische wandeling beginnen. Hoogtepunten waren natuurlijk de Berliner Dom en de Brandenburger Tor.


Vanaf de Dom de volledige Unter Ter Linden (een 60 meter brede boulevard vol paleizen, opera, bibliotheken, kathedralen... en met, ja toch wel, Linden) afgestapt tot aan de Brandenburger Tor.

Onderweg ook eens vlug de Humbold Universiteit bezocht. Da's wel wat anders dan de Ledeganck en 't UZ. Een statisch oud gebouw met leuke binnentuin en imposante trappen en deuren.

Dan was het tijd om wat de shoppen! En aan shopgelegenheden geen gebrek in Berlijn: de Fasenstrasse en de Friedrichstrasse vol exclusieve winkels, coffeebars, kantoren, restaurants, hotels en natuurlijk 'Galleries Lafayette', een authentiek stukje Parijs in Berlijn. Daar vind je echt alles: van onderbroeken tot de meest exclusieve Franse wijn! Midden in de winkel rijst een bijzondere glazen kegel op, die de winkels weerspiegelt.


En als je door al het winkelen dreigt gedesoriënteerd raken, dan hoef je maar even rond te kijken waar de 'Fernsehturn' staat. Deze televisietoren op de Alexanderplatz is met zijn 365m het hoogste bouwwerk van Berlijn en bijna vanuit elk punt van Berlijn te zijn (incl. vanop mijn kamer!).