donderdag 27 december 2007

Bürokratie teil drei (Definitief Schluss!)

Woensdagmiddg terug in Berlijn aangekomen en ik zag iets wat ik nog nooit gezien had: Berlijn sliep! Alles dicht, alles donker. De laatste kerstmarkten waren aan de uitverkoop begonnen en her en der werden al stalletjes afgebroken.
Deze morgen nog maar eens naar het Erasmusbureau... Alle aanwezigheidsattesten gaan afgeven in ruil voor een ´Transcript of Records`, een blaadje waarmee ik in Gent kan bewijzen dat ik hier niet (alleen) op reis was. Dat ging dus open om 9h30 en om lange wachttijden te vermijden kampeerde ik al om 9h20 voor de (eerst nog gesloten) deur. Maar niemand aanwezig, ´k had het kunnen weten met heel dat kerstgedoe hier. ´k Had nochtans speciaal gemaild en ze hadden me verzekerd dat Frau Centorni aanwezig zou zijn. Gelukkig kwam 5 voor 10 een medewerker binnengewandeld die zich ook wat verwonderde over de lege bureau´s. Enfin, daar nog tot 11h15 geweest vooraleer alles in orde was. Naja, in orde? Dat zullen we wel zien als ik het fameuze blaadje in mijn brievenbus krijg...Ondertussen dus veel te laat om nog te gaan ´werken´, dus maar een namiddagje shoppen; de solden zijn hier al deels begonnen of beter gezegd: sperperiodes kennen ze hier niet...
En dan morgen terug naar de pediatrie... Mijn afwezigheid zal daar waarschijnlijk niet opgevallen zijn. ´t lijkt eeuwen geleden nog in het ziekenhuis geweest te zijn.
Dit weekend ook mijn laatste weekend in Berlijn. ´t Zal een eenzaam weekend worden. Basti en Dinah gaan op weekend (tot 2 januari) en alle Eramusbekenden zijn tijdens de kerstvakantie naar huis thuisland vertrokken en komen pas 5 of 6 januari terug, als ik dus vertrek. De meeste ga ik dus niet meer terugzien (alvast niet in Berlijn)...

zondag 23 december 2007

Kerstkalkoen en kerstbûchen!

Terug in België, voor even toch. Zaterdagmorgen heeeel vroeg het vliegtuig op en 4h later al een blitzbezoek aan Brugge met Veerle, Sophie en Sofie. Voor kerstmarkten hadden we geen tijd (en dat vond ik helemaal niet erg...de kerstsfeer in Brugge is dan ook maar een honderste van deze in Berlijn); het enige wat ons interesseerde was het wel en wee van de stagiair in binnen- en buitenland! En dan met die veel te zware koffer ("Frau Tilleman, nächste mal ein bisschen weniger mitnehmen!" "Ich bin Student und ich war hier vor ein Famulatur, deswegen..." "Alles klar" - knipoog en ik kon zonder overgewichtskosten het vliegtuig op! Leve Tempelhof!) richting Koekelare...doodmoe!


Deze week is dan ook nog heel zwaar geweest. Vanaf woensdag was het gedaan met kijken op pediatrie. Wegens de onderbezetting van artsen, had ik mijn 'eigen' patiënten die ik in de ochtendvisite moest 'bekijken/onderzoeken' en 's middags briefen aan de chefärztin. Bloed prikken, consulten aanvragen, brieven schrijven... en overuren maken. Woensdag dan ook afscheid genomen van Erasmusstudenten die in de kerstvakantie naar huis gaan en die als ik in januari vertrek nog niet terug zijn... En vrijdag 'belgisch kerstfeestje' (met kalkoen en kerstbûche) in mijn WG. Vrijdag is ook Dinah (de vriendin van Sebastian) terug gekomen van haar stage in Londen.
't Was heel gezellig, maar vooral veel te laat. Om 3h kon ik eindelijk richting bed, maar constateerde ik dat mijn valies eigenlijk maar half gemaakt was en dat ik om 4h30 mijn metro richting vliegveld moest hebben, dus van slapen is eigenlijk niks meer gekomen. En mijn pogingen op de harde vooroorlogse stoeltjes op Tempelhof, mijn poging in de ijskoude Avro van SNBrussels (waar ik tijdens mijn 1 uur 15 minuten durende vlucht 3 maal gestoord werd door hostessen met eten, met taxfree brol en een piloot die me er aan herinnerde dat het 8h was in Brussel, heldere lucht en -6°C - wat kon mij dat schelen, 'k ben verdorie in de sneeuw vertrokken) en mijn laatste poging op een overvolle trein 'Christmas Shopping toeristen' vielen wat tegen. Ondertussen had ik in Leuven voor het glazen huis al zo veel koffie (voor 'Music For Live') gedronken ('t ja, 't zou België niet zijn als mijn trein geen 20 minuten vertraging had) dat ik zo stilaan begon te ontwaken toen ik in Brugge aankwam.

En dan woensdagmorgen terug het vliegtuig op en dan nog mijn laatste dagjes pediatrie (en Berlijn) in SANKT Joseph!