zaterdag 20 oktober 2007

'k Ben van straat!

Vandaag eindelijk eens uitslapen, alhoewel: 't lijkt wel of ik hier op het drukste kruispunt van heel Berlijn lig. Vandaag mijn zaterdag ingevuld zoals alle werkende Berliners: inkopen doen, was doen en kuisen!
Maar hoofdpunt van de dag is toch wel dat ik een kamer gevonden heb! Vanaf volgende week zondag moet ik niet langer meer camperen tussen mijn 2 valiezen. Dan ga ik eindelijk mijn eigen kamer met kleerkast hebben...
Alles begint hier stilaan op z'n pootjes te vallen. Hoog tijd dus om 't stad te verkennen!

vrijdag 19 oktober 2007

TGIF

TGIF: "Thank God It's Friday" Dat was het laatste wat mijn Oberartz (Herr Schumacher, overingen een heel aangename typ, ambiance verzekerd in't OK met Schumi) mij vandaag zei na mijn escapades in het OK gisteren en vandaag... Hij gaf me zowaar maandag verlof (en dat zonder verloffiche!!!); 'k mag tenslotte Berlijn niet verlaten zonder de stad gezien te hebben. Ter compensatie heb ik dan wel volgende week de nacht aan mijn been...

donderdag 18 oktober 2007

Der einge Moter der Operationssaal ist das Testosteron

Gedaan met kijken! Samen met de ander PJ's (praktischer Jahr = laatste jaars stagair) was ik vandaag verantwoordelijk voor de bloedafnamen, catheters en assistentie in het OK. Tijdens de patiëntenronde werd er dringend assistentie gevraagd in Operationssaal 5, dus ikke daarheen. Na heel de steriele reutemeteut, het OK binnen. Klemmen vasthouden, afzuigen, hechten en vooral heel lang recht staan. Het was dan ook een heel complexe operatie en prof Neuhaus zat letterlijk met de handen in het haar, tot grote ergernis van de Operationsschwester... Scheiße: het 'steriele veld'! We waren pas om 14h buiten, dus ook het Frustück gemist. Gelukkig brengen de patiënten taarten mee voor het verplegende personeel! Om 15h weer het OK in (de andere PJ's zagen het niet zitten..) voor een gastrectomie die normaam 3h duurt, maar wegens complicaties uitgelopen is tot 20h30. Jaja de Belgen hebben een goede naam in Duitsland!!!

woensdag 17 oktober 2007

Japanners, zefls in het OK

Vandaag eerste dag chirurgie, afdeling hepato-biliaire. Om 7h was 'eenheid 19' al op topsnelheid. Dagplanning overlopen, operaties van morgen inplannen, organisatie van vrij gekomen bedden en vertrekkende patiënten. Ze waren in ieder geval wakkerder dan ik. Om 7h30 staf: 25 chirurgen, 2 Duitse laatstejaars (in Duitsland is de opleiding maar 6 jaar, 5 jaar Univ en 1 praktisch jaar) stagairs, een 2de jaars assistente chirurgie en de 'Auslander' (ik dus). Van CT, naar MR en terug: alle patiënten werden vlug (en dat is werkelijk vlug) overlopen. Dan met heel de bende naar intensieve zorgen waar ze alle patiënten eens gingen 'bekijken', maar dan letterlijk bekijken. Dan ben ik met dr. Smeding (Max) het OK in. Stond ik daar mooi 2 uur kramp te krijgen op de 2de rij. Gelukkig kon ik de laparascopische ingreep meevolgen op 2 immense LCD-schermen en werden we halfweg geënteraind door een Japanner die daar 3 foto's maakte en terug verdween...
Na de operatie de zaalronde: de klatskin-tumoren (incidentie 3/100.000) liggen er met hopen!
Vandaag was het bijzonder rustig want prof Neuhaus (de oberartz) is in verlof...

dinsdag 16 oktober 2007

Bürokratie teil zwei (Schlussphase)

Deze morgen vroeg richting Campus Charité Mitte (de medische faculteit in het ziekenhuis Charité Mitte). Dat is dus een echt dorp van elf hectare groot, met straatnamen en huisnummers. Heb 9 keer gevraagd waar ik de 'Wirchowweg' kon vinden en ben 10 keer verloren gelopen. Na meer dan een uur 'tjolen' had ik eindelijk 'het decanaat' gevonden. K3 en Joke VDB zijn er niks bij... Resultaat: 2 blaren en 11 wachtenden voor u... Gelukkig ging dat daar heel vlot en had ik alle nodige papieren bij... ('k was dan ook optimaal voorbereid!!!). Werd daar nog wat rondgestuurd en kreeg tenslotte een overschrijving. Nadat ik betaald had, zou ik mijn (voorlopige) studentenkaart en kaart voor het openbaar vervoer krijgen. Gelukkig bestaat er nog zoiets als online bankieren, was het niet dat ik er in geslaagd ben mijn bankkaart te blokkeren, gelukkig nadat ik gestort had... Zeer goed bezig dus! Ondertussen wat het daar natuurlijk middagpauze en onder geen beding kom je er dan in. Opnieuw wachten dus. Gelukkig vormde mijn betalingsbewijs in het Nederlands geen probeem en kreeg ik mijn studentenkaart; dus sinds vandaag dus ook 'Berlijnse student'. OPDRACHT VOLBRACHT en dat in minder dan 2 dagen!!! Deze namiddag dus vrij: OK tijd om te gaan shoppen. Na 3 uur Kurfürstendam (de Steenstraat, Veldstraat, Meir, Hoogstraat en Nieuwsstraat ineen), had ik eindelijk een paar comfortabele schoenen gevonden: ja Berlijn is groot en dan kan men maar beter 'loopschoenen' dragen.

Morgen om 7h present op mijn eerste stage... dwz om 5h30 opstaan en om 6h vertrekken richting trein-tram-bus. Morgen meer daarover...

maandag 15 oktober 2007

Bürokratie teil eins...

Deze morgen vroeg richting Virchow Klinikum met trein-tram-bus... Daar lag alles klaar en kon ik meteen beginnen bij dokter Ali en dokter ''k heb het niet verstaan'. 'k Heb daar wat zielig gekeken en gezegd dat ik nog heel mijn papierwinkel in orde moest maken en dat dat toch wel 2 volle dagen in beslag zou nemen... Ze hoopten voor mij dat zou lukken in 2 dagen... In ieder geval word ik woensdagmorgen om 7h verwacht en kan de stage beginnen.
Vandaar naar het 'Burgeramt', 't gemeentehuis dus. Daar mooi mijn beurt afwachten - er zijn 17 wachtenden voor u. Een 'ietwat' onvriendelijke vrouw heeft mijn pasport daar 30 keer omgedraaid, en het dan zonder veel zeggen terug gegeven. Vervolgens ontving ik een papiertje, wat moet doorgaan als 'Anmeldebestätigung'. Vanaf nu ben ik dus niet langer meer illegaal, maar een klein beetje 'Berlijnse'. Met dit formulier kan ik dus morgen Bürokratie teil zwei anfangen... Deel 2 bestaat uit Erasmusbureau en Freie Universität, inschrijven dus.

zondag 14 oktober 2007

Aangekomen!

In de vroege (mistige) uurtjes vertrokken in Koekelare..helemaal alleen op de ring van Antwerpen...opkomende zon in Nederland...aan een 'flitsbaar' tempo door Duitsland...om 16h in Berlijn aangekomen. Leve de GPS, geen enkele keer fout gereden! Vlug richting mijn kamer in hartje Prenzlauer Berg (de studentenbuurt van Berlijn) gereden. Daar heb ik al meteen Flo (die dus Florian blijkt te zijn, een Duitser) ontmoet, mijn medebewoner, die inderdaad 'een iofener Typ' is; hij heeft zelfs al meteen mijn Einstufungstest voor de Univ gemaakt (zelfs een 'echte' Duitser slaagt er niet in mijn ingangsexamen Duits volledig correct in te vullen...)! Vlug een eerste verkenningstocht gemaakt: waar vind ik de juiste U-Bahn, S-Bahn, Metro, Metrobus, Bus, Strassenbahn, Tram... Geen enkel idee van dus. Metro blijkt bus te zijn, U-Bahn de metro, Metro de bus... ja en wat Bus, Tram en Strassenbahn dan zijn...daar heb ik dus geen enkel idee van... Bussen rijden hier blijkbaar (ook) op rails... en de metro boven de grond... Zorgen voor morgen, want dan word ik al meteen op chirurgie verwacht. Daar gaat mijn fantastisch plan om mijn papierwinkel in 1 dag af te werken al! Nog vlug even het woordenboek er bij halen en een mooie zin creeëren om al meteen een dag vrijaf vragen! En nu mijn nieuwe bed (die een matras op de grond blijkt te zijn, met iets dat op een lattoflex lijkt eronder...) uitproberen want morgen is het vroeg op te staan voor mijn uurtje 'Öffentlicher Nahverkehr'. Prof Neuhaus, daar ben ik!