zaterdag 15 december 2007

Deze week was het rustig. Dit weekend waren mijn ouders op bezoek, dus wat aan cultuur (Pergamonmuseum, Reichstag…) en sightseeing (Unter Ter Linden by night) gedaan.



En natuurlijk kon een bezoek aan de kerstmarkt(en) niet ontbreken. Je kon er letterlijk op de koppen lopen. Ik kan zo stilaan geen kerstmarkten meer zien (maar dat is hier een beetje moeilijk, want vanaf je hier je kop buiten steekt, zit je wel altijd ergens midden in een kerstmarkt…). En het ergste van al: voor de kerstmarkt op de Gendarmenmarkt durven ze dan nog entré vragen ook. Dan hoop je daar wat anders te zien, maar nee, weer Glühwein, worst, mutsen, beertjes, stenen, made in Taiwan stuff, Glühwein, worst, beertjes, Sauerkraut en Rot kohl, worst, Glühwein, mutsen…, maar dan alles wat 'deftiger'.


Echter 1 uitzondering: De Arkaden op de Potsdammer Platz. Dit is (terecht) uitgeroepen tot mooiste shoppingcentrum van Berlijn! Een miniatuurtrein rijdt er constant heen en weer in de met meer dan 1.000.000 lichtjes versierde ruimte. Verder is er ook een lego-duplo kerstmarkt...

En deze week moest er ‘leider wieder gearbeitet’ worden in de DDR. Naja, leider, da’s wat overdreven. Behalve het vroege uur, valt het (soms) wel mee.

Woensdagavond zijn we met een paar Erasmusstudenten naar de ‘Weinerei’ geweest. Een typisch Berlijns concept: je betaalt 1 euro inkom en dan krijg je een bord, bestek en een glas. Je drinkt de hele avond wijn (rood-wit-rosé uit Frankrijk-Italië-Duitsland-Spanje-California-Zuid-Afrika…) en eet wat de pot schaft. Achteraan staan een paar grote ‘kasserollen’ met het ‘Tagesmenu’ erin. Woensdag was dat dus rode kool met varkensgebraad en noedels, op en top Duits, maar overheerlijk. Voorts vloeide er rijkelijk wijn tot in de late uurtjes. Bij het verlaten van de zaak, doe je dan een (vrije) bijdrage in de pot aan de uitgang al naargelang je een goede of slechte avond had. En dat heb ik donderdagmorgen geweten…

Donderdagavond hadden we wat vrienden van Basti op bezoek. En deze tijd van het jaar kan dat natuurlijk niet zonder Glühwein. En dan liefst ook veel glühwein. ‘k Had het nog zo gedacht vooraf: ‘van die brol van de Lidl krijg je koppijn’ en dat het ik dan vrijdagmorgen geweten. Best dat het dus weekend is.
Gisteren was ook mijn laatste dag op gynaecologie. Nog zo’n week als deze zou er echt te veel aan zijn geweest. Vele artsen namen nog snel hun overuren en dagjes van 2007 op, melden zich ziek wegens zieke kinderen of waren op congres en aan die 2 nieuwe assistenten (ze weten maar even veel of minder dan wij stagiairs) had ik ook niks. Daarbij heeft Friedrichshain geen polikliniek, enkel stationaire patiënten, die behoorlijk saai zijn. Na de ochtendvisite is er dan ook niet zo veel meer te doen, behalve de opnames voor de operaties van de volgende dag. Maar als stagiair mag je dan ook niet veel meer doen dan de anamnese en het algemeen onderzoek. Voor het gynaecologisch onderzoek komt er steeds een vakarts en dan wordt je mooi aan de kant gezet (en kan je achteraf de boel opkuisen). Dus kon je er maar beter voor zorgen dat je rond 11h het OK in ging (tenzij je liever aan een pc gezet werd om dossiers bij te werken, labo’s af te drukken en histologieën in brieven de kopiëren). Maar ik had al snel door dat daar ongeveer elke dag hetzelfde programma loopt: vaginale hysterectomieën en curettages wegens postmenopauzale bloedingen of miskramen.

Geen opmerkingen: