donderdag 8 november 2007

Studententag

In Berlijn heb je als student nu en dan recht op een 'Studententag', een vrije dag dus. Van Duitse studenten wordt dan verwacht dat ze deze dag aan hun 'Doktorarbeit' werken, hun thesis. Voor Erasmusstudenten dus de gelegenheid om 't stad te gaan verkennen.

Ik heb me dus vandaag dus ook een Studententag genomen. Na deze week al 16h darmen vastgehouden te hebben, wou ik ook wel eens wat anders. En 't is de Reichstag, sinds 1999 de zetel van de Deutscher Bundestag (het Duitse parlement), geworden.
Het werd tussen 1884 en 1894 gebouwd en was bedoeld als symbool van nationale Duitse eenheid. In 1933 werd het (waarschiijnlijk door de Nazi's zelf) in brand gestoken en tijdens de oorlog werd het verwoest waarbij ook de koepel verdween.
De Britse architect Norman Foster verbouwde het (1994-1999) en gaf het een enorme glazen koepel. De vergaderzaal wordt verlicht door 360 spiegels op een zuil in het midden van de koepel die het daglicht naar beneden kaatsen.
De koepel van de Reichstag is dagelijks geopend voor het publiek; één probleem: zeer lange wachttijden. Vandaag viel de slang nogal mee... al heb ik daar toch anderhalf uur gestaan. De veiligheidsmaatregelen zijn dan ook erorm. Je wordt er door een sluis binnengelaten (deur 1 moet eerst gesloten zijn voor deur 2 kan opgaan, een beetje zoals in de bank) en dan werd iedereen door de metaaldetector gestuurd (en zo nodig gefouilleerd) en dat alles onder het alziende oog van die Politzei. Foto's nemen van het parlement is dan ook verboden en iedereen die een beetje treuzelt wordt vriendelijk maar toch heel dringend verzocht door te gaan... Onder begeleiding ga je dan in groepen per lift naar boven waar je eindelijk vrij bent. Je kunt helemaal rond de zuil met spiegels tot boven gaan. Daar heb je een volledig zicht over Berlijn.
Vandaag was er rond Unter Ter Linden een verhoogde staat van paraatheid. Polizei overal. Alles afgezet, je kon niet eens tot bij de Brandenburger Tor... Overal grote Mercidessen... 'k Had dus geen enkel idee van wat gebeurde, dus vroeg ik het één van die agenten... Blijkbaar vraag je dat niet, maar moet je dat gewoon weten! De koning van Saoudië-Arabië was op staatsbezoek in Berlijn. Ja nu je het zei, er liepen daar nogal veer Arabiërs in maatpak rond (maar toch met camera in de aanslag).
Morgen terug naar Virchow. Daar er op het verdiep niet veel meer te beleven is (die nieuwe assistenten laten ons echt niks meer doen), bevind ik me nogal veel in het OK. Behalve bloedafnames (Duitse verpleegsters nemen geen bloed af omdat ze daarvoor niet verzekerd zijn en de nieuwe verpleegsters worden zelfs niet meer aangeleerd bloed te prikken...) is er als stagair niet veel meer te beleven. Zelfs geen wondverzorging meer (we worden werkelijk beperkt tot plakker en compres aangeven). Dan nog liever 4h dik- en dundarm vasthouden. 't Wordt hoog tijd voor nog eens Langdienst (hoewel met die nieuwe assistenten...we zien wel).

Geen opmerkingen: